Novinky

Naše filosofie

FILOSOFIE

Vyrábíme biodynamická vína, při jejichž zpracování používáme selský přístup pramenící
z moudrosti našich předků. Nepoužíváme chemické preparáty ve vinici, ani ve sklepě.

 

O NÁS

Naše rodinné vinařství založil v roce 2002 pan Stanislav Rudolfský. V roce 2005 převzal řízení společnosti jeho syn Lukáš, který ji řídí dodnes.
Společnými silami se pustili do obnovování zašlé slávy pěstování révy vinné na Kutnohorsku, jehož tradice sahá do 12. století.

Legenda o nálezu stříbra v Kutné Hoře hovoří o mnichu Dominikovi, který zakopl o stříbrný prut při práci ve vinici.

Nejvýznamnější odrůdou této oblasti je Rulandské modré, které zde rozšířil císař Karel IV. a kterému se zde i po staletích stále dobře daří.

Momentálně hospodaříme na více než 80 hektarech půdy, z nichž vinice tvoří více než 40 hektarů.
Jsme druhým největším vinařstvím v Čechách. Naše vinice se nacházejí na tratích U Všech svatých, Pod Barborou, Nad Kapličkou a U Borku.

Zbylou půdu tvoří pastviny pro ovce, sady a pole. Naším cílem je tvořit soběstačný statek
s ekologickými produkty v nejvyšší kvalitě.

 

Biodynamická vína

 
 
 

Ve vinici

Révu pěstujeme v optimálním množství tak, abychom nepoškozovali životní prostředí. Při naší činnosti naopak zlepšujeme půdu a navracíme ji původní živost, kultivujeme krajinu, děláme ji pestřejší a zdravější, zachováváme ji pro další generace.

K podpoře keřů nepoužíváme žádné chemické prostředky, ale výluhy z rostlin, které si sami vyrábíme. Dodržujeme zásady permakultury, pracujeme v souladu
s fázemi měsíce a používáme pouze biodynamické preparáty jako jsou roháček, křemenáček a další.

Celý náš statek je certifikován značkou BIO a jako jediné vinařství v České republice i na Slovensku jsme držitelem prestižní biodynamické certifikace DEMETER. Více o biodynamickém přístupu v zemědělství najdete na biodynamika.info.

 
 
 

Ve sklepě

I ve sklepě ctíme zásady přirozenosti. Mošty kvasí spontánně bez umělých kvasinek a řízeného kvašení, pracujeme s jemnými kaly, které víno chrání i léčí
a umožňují šetřit sírou, aby Vás nebolela hlava.

Vína zrají v nerezových nádobách nebo sudech nejvyšší kvality od francouzských bednářů.

Bílá vína lahvujeme po šetrné filtraci pomocí křemelinového filtru, která zachovává zdraví prospěšné látky.

Červená vína lahvujeme po samovolné sedimentaci bez filtrace.